Mitingul Diasporei, finanțat DIN STRĂINĂTATE? PSD cere investigarea ZVONURILOR din spațiul public

Mitingul Diasporei, finanțat DIN STRĂINĂTATE? PSD cere investigarea ZVONURILOR din spațiul public
Publicat: 11/09/2018, 17:36
Actualizat: 26/03/2019, 00:12

„PSD cere instituțiilor statului să investigheze de urgență informațiile de o gravitate excepțională care au apărut în spațiul public cu privire la finanțarea externă a protestelor de stradă și premeditarea acțiunilor violente de la mitingul din 10 august. Cetățenii României, mai ales participanții de bună credință la aceste manifestații, au dreptul să știe întreg adevărul din spatele acestor mișcări de stradă, cine sunt autorii manipulărilor și intoxicărilor publice, cine a plătit și cu scop real s-a urmărit provocarea unei reacții emoționale împotriva instituțiilor statului român și a ordinii constituționale”, se arată într-un comunicat de presă remis Mediafax.

PSD consideră că informațiile apărute în presă cu privire la mitingul din 10 august „conțin indicii temeinice cu privire la acțiuni subversive menite să vulnerabilizeze siguranța națională și autoritatea statului român”.

„Astfel de chestiuni nu pot rămâne neinvestigate de organele de anchetă. Nu este o dispută de ordin politic, ci un risc major care vizează România. În egală măsură, PSD apreciază că se impune realizarea unui cadru legal care să asigure transparența totală a surselor de finanțare și a intereselor celor care inițiază, întrețin și amplifică proteste de stradă în România”, se mai arată în comunicatul social-democraților.

Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat duminică, într-o emisiune TV, că în zilele următoare vor fi făcute publice informații care demonstrează că protestele din 10 august au fost finanțate și din străinătate, iar protestatarii au fost bine organizați, încercându-se o lovitură de stat.

„Au fost proteste finanțate și din extern. Eu am auzit că vor ieși săptămâna viitoare. Eu nu m-am folosit niciodată de zvonuri. E mai puțin important de unde (am auzit – n.r.). Vor ieși informații despre faptul că s-au finanțat aceste proteste, că au fost organizați paramilitar, că au provocat întotdeauna jandarmii, au încercat să intre prin forță în Guvern. Asta a fost o lovitură de stat”, a mai spus Dragnea.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Gheorghe Nucu Marin, a declarat, marți, după audierea de la Parchetul General în dosarul violențelor de la Mitingul Diasporei din 10 august, că nu are informații că manifestația ar fi fost finanțată din străinătate: „Nu, absolut nu. Din punctul meu de vedere, nu s-a hotărât în alt mod sau ceva deosebit”.

Secretarul de stat a precizat că ministrul de Interne nu i-a cerut opinia referitor la intervenția în Piața Victoriei, deși anterior evenimentului au existat ședințe pentru pregătirea forțelor de ordine.

„Am observat ce se întâmplă, dar nu pot să spun că au venit informații pe baza cărora la minister s-au luat niște deczii. În piață au fost oameni care răspundeau de misiune. Nu aș putea să vă spun (dacă prefectul a fost în piață -n.r.) (…) Nu e vorba de clasificarea unor probe, sunt niște informații care ele provin din documente clasificate și atunci se va lua măsura declasificării la solicitarea Parchetului cu acordul celor care au furnizat documente. Cele mai bune informații se pot da de la Jandarmerie, nu de la nivelul ministerului, cele mai corecte și precise. (…) Ministerul nu are rol activ, noi putem să le punem la dispoziție, în funcție de nevoile din teren, ce anune au nevoie. Dacă degenera situația și lua o altă amploare, ar fi fost nevoie de alt tip de măsuri. Decizia în principiu o lua conducerea ministerului, doamna ministru, împreună cu mine și ceilalți secretari de stat, în funcție de gravitate. La momentul respectiv nu s-a luat nicio decizie. Acolo este doar comandantul acțiunii împreună cu cei îndrituiți de lege”, a completat Gheorghe Nucu Marin.

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne s-a prezentat, marți, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), pentru a fi audiat în dosarul violențelor de la mitingul din 10 august din Piața Victoriei. La Parchetul General a fost audiat și subprefectul Capitalei, Corneliu Cîrstea. Tot în dosarul privind violențele din 10 august, au mai fost audiați până acum prefectul Speranța Cliseru, primarul general al Capitalei, Gabrirela Firea, dar și viceprimarul Aurelian Bădulescu.

Procurorii militari de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au înregistrat 770 de plângeri depuse împotriva jandarmilor care au intervenit la protestul din 10 august.

Nici președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu nu are informații concrete despre finanțarea externă a protestului din 10 august, dar consideră că există prea multe semne de întrebare în legătură cu organizarea mișcărilor de stradă.

„N-am informații concrete în acest sens (referitor la finanțarea din exterior a protestului din 10 august -n.r.). Am văzut că s-a vehiculat în spațiul public. De foarte multe ori îmi pun întrebarea cum se reușește o mobilizare surprinzătoare a unui număr important de manifestanți, care au fost în Piață fără să fi avut vreo temă de revendicare. Și atunci, sigur că îmi pun întrebarea dacă nu există ceva în spate, ce se dorește. Sigur că aceste întrebări nu mi le pun numai eu și am văzut că foarte mulți analiști își pun exact aceleași întrebări, dar un element concret pe care să vi-l dau acum nu am”, comentează Tăriceanu.

„Dacă ați observat, cei care participau la această manifestare, cred că cei mai mulți dintre ei, nu aveau o revendicare comună, ca să nu spun că nu aveau niciun fel de revendicare, ci veniseră așa… ca la un fel de spectacol, acțiune mondenă”, a adăugat Tăriceanu.

Președintele Comisiei parlamentare de control al activității SRI, Claudiu Manda a declarat că rămâne de văzut dacă SRI are date despre eventuala finanțare din străinătate a protestelor de stradă.

„Am văzut și eu ce a apărut în spațiul public. Rămâne să vedem dacă SRI a știut despre acest lucru. Sunt mai multe subiecte. Sigur că, în măsura în care o să avem răspunsuri și o să le putem oferi opiniei publice, o s-o facem. Eu cred că, în primul rând, ar trebui să existe o finanțare transparentă, dacă vine din străinătate și aici este o chestiune de legislație, pe de o parte. Pe de altă parte, dacă această finanțare vine cu un anumit scop, de a destabiliza structuri și instituții ale statului, sunt lucruri de competența organelor de anchetă, din zona Parchetelor, eventual și din alte instituții”, a declarat Manda.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă. A fost ridicat de...
Sebastian Dobrincu a dat-o uitării pe Ioana Ignat și s-a lăsat anturat la prima strigare...
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa...
Cine este și cu ce se ocupă soția lui Radu Mazăre, de fapt. Roxana e...
'Avea inima de PIATRĂ'! Afecțiunea medicală RARĂ de care suferea bărbatul
Fratele Raisei, fetița dispărută în Dolj și găsită moartă într-o râpă, a fost luat de...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
Simona Bucura-Oprescu, anunț important pentru pensionarii din România! Cine sunt seniorii care vor beneficia de...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Câte clase trebuie să ai ca să dai de permis în 2024?
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
ERUPȚIE MONSTRU pe Soare! Radiații și PLASMĂ în drum spre Pământ
Se montează obligatoriu pe mașini de la 1 iulie. Decizia UE devine lege și în...
Acuzații la adresa PRO TV. Fanii sunt revoltați din cauza deciziei
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
EXCLUSIV! Feli Donose, confesiuni despre noul iubit: ”Mă bucură ceea ce trăiesc de o perioadă”
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
Test de cultură generală. Care este diferența dintre lama și alpaca?
×